Journalistutdanning

Lærdommer fra Høyesterett

Høyesterett 2Like før jul ble avisa Avisa Nordland felt i Høyesterett i den såkalte kirurgsaken.
Det var andre gang i 2014 at vår høyeste domstol felte et nyhetsmedium. Tidligere samme år fikk ambulansesaken fra Sofienbergparken i Oslo sin avslutning i det norske rettssystemet med en fellende dom mot Dagbladet.

Hva kan pressen lære av disse to dommene? Ganske mye, mener jeg. I begge tilfeller stod redaksjonen overfor en sak som hadde stor nyhetsverdi og som det var viktig å omtale. Men i begge tilfeller ble redaksjonen fanget av sin egen vinkling og sin egen ramme om saken, med den følge at fremstillingen ble ensidig og feilaktig. I begge sakene holdt redaksjonen korrigerende opplysninger tilbake, og i begge saken ble det fremsatt urimelige og ulovlige beskyldninger mot enkeltpersoner.

Saken mellom ambulansesjåfør Erik Schjenken og Dagbladet handler om påstander om rasisme. Dagbladet (og flere andre nyhetsmedier) gav inntrykk av at to ambulansesjåfører i Oslo var rasister da de ikke tok med seg en skadet mørkhudet mann. Flere som var vitne til det som skjedde i Sofienbergparken den skjebnesvangre kvelden oppfattet det nettopp slik; de mente de var vitne til en rasistisk begrunnet forsømmelse. Så skjer det som så lett kan skje i det lille og tette norske pressemiljøet: Én forståelse og én forklaring av en hendelse fester seg. Denne «sannheten», som alle plutselig kappes om å formidle, har både et slagkraftig og pirrende nyhetspoeng og et politisk innhold som er egnet til å demonstrere medienes viktige samfunnsrolle. Og da blir ofte journalistene til en saueflokk. Alle går i samme retning. Etter hvert kom også politikere på banen og tok avstand fra «rasismen» i ambulansetjenesten.

Men det var ikke grunnlag for å kalle ambulansesjåfør Erik Schjenken for rasist. Det har det norske rettssystemet slått fast. Nyhetsmediene må ha håndfast dokumentasjon før man henger slike merkelapper på enkeltpersoner.

I kirurgsaken ble det publisert svært sterke beskyldninger mot to kirurger ved Nordlandssykehuset i Bodø. Både i Avisa Nordland og i VG ble det hevdet at de to legene hadde utført unødvendige operasjoner og fjernet friske organer på pasienter. «Friske pasienter er blitt operert uten grunn» skrev Avisa Nordland. Dette viste seg å være en sannhet med store modifikasjoner.  Legene hadde faktisk gode medisinske grunner til å operere. En av dem gikk til sak not Avisa Nordland, og vant til slutt frem i Høyesterett.

I denne saken er det oppsiktsvekkende at Avisa Nordland faktisk satt med opplysninger og dokumenter som kunne gitt et riktigere bilde av saken, men som de unnlot å bruke i sine reportasjer. Redaksjonen følte trolig at disse opplysningene ville svekke sakens slagkraft og gjøre den mindre tydelig. Men å holde tilbake informasjon som peker i en annen retning enn den valgte vinklingen, er en farlig journalistisk praksis.

Nordlandssykehuset har et stort medansvar for at mediedekningen av saken ble så skjev som den ble. Sykehuset var lite villig til å svare på spørsmål fra pressen, og bidro ikke til å opplyse en sak som definitivt hadde offentlig interesse.

Begge disse sakene førte til store belastninger og negative konsekvenser for dem som ble rammet av den feilaktige medieomtalen.

– Mediene må skjerpe seg, skriver advokat Carl Bore i en kronikk i Aftenposten. Han førte begge de disse sakene frem for Høyesterett. Jovisst, her er ting å lære for mediene. Men det aller viktigste – som Carl Bore ikke nevner – er at nyhetsmediene ikke slutter å drive med pågående og kritisk undersøkende journalistikk. «Jevnlig blir folk hengt ut i mediene», skriver Bore. Ja, og slik bør det være. Når for eksempel personer som sitter i fremtredende posisjoner og som er blitt vist stor tillit – på sykehusene og ellers i det offentlige, i næringslivet, i organisasjonene – misbruker sin makt og i det skjulte begår kritikkverdige handlinger, så risikerer de å bli hengt ut i mediene. Det er et tegn på et sunt samfunn.

Vi får håpe at de to Høyesterettsdommene fra i fjor ikke har en «chilling effect» på den samfunnsnyttige journalistikken i vårt land.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s