Mediejus

Sakte vandring mot ny medieansvarslov

Arbeiderpartiets medieutvalg vil denne uka legge fram forslag til ny medieansvarslov, leser vi i Aftenposten. Forslaget fra APs medieutvalg er svært lovende og positiv. Hovedpunktene er:

  • Vi trenger en ny medieansvarslov etter svensk mønster, der redaktørene i de profesjonelle og redigerte mediene får et objektivt straffeansvar. Det betyr at de tillegges straffeansvar også for lovbrudd som begås av andre medarbeidere i redaksjonen, og de får et økt ansvar for nettdebattene.
  • Det strafferettslige redaktøransvaret skal gjøres plattformnøytralt. Det betyr at det skal gjelde for publisering på alle teknologiske plattformer, digitale som analoge. Dette er en sårt tiltrengt fornyelse av dagens lovverk.
  • Og ikke minst: Pressens kildevern skal bli absolutt. Det blir forbudt for politiet og andre å jakte på kilder som mediene ønsker å beskytte, og det blir forbudt for journalister å røpe kilder som er lovet anonymitet.

Jeg mener alle disse forslagene vil styrke ytringsfriheten, medienes ansvarlighet og til syvende og sist demokratiet.

Jeg var selv medlem i et regjeringsoppnevnt utvalg som for fire år siden leverte en innstilling medieansvar i en ny digital tidsalder (NOU 2011: 12). I mine øyne ble denne innstillingen en nokså bedrøvelig affære der flertallet ikke ønsket verken en medieansvarslov, et strafferettslig redaktøransvar eller et absolutt kildevern. Selv hørte jeg til et mindretall i utvalget som på en rekke viktige punkter fremmet alternative forslag. Det er hyggelig å se at Arbeiderpartiets medieutvalg nå kommer fram til de samme konklusjonene som mindretallet i NOU-utvalget. Vi får håpe at flere partier etter hvert slutter opp om dette. Tiden er overmoden for de forslagene som nå legges fram fra AP-leiren.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s