Anders Behring Breivik

Alt eller ingenting? En oppsummering etter ukens Breivik-dekning.

Forrige innlegg her på bloggen, «Medienes fascinasjon for massemorderen» som jeg la ut for en knapp uke siden, vakte en del NRK Ytringoppmerksomhet. NRK Ytring bad om å få publisere innlegget som kronikk på sin nettside. Dette førte straks til invitasjon til debatt i Dagsnytt 18 og intervju Dagsrevyen 21. En rekke medier gjengav synspunktene, og jeg ble også intervjuet av dansk presse og sitert i tysk presse. Klart over forventningene til et innlegg her på bloggen 🙂

I diskusjonen som har gått i kommentarfelt og på Twitter, er det mange som har støttet synspunktene på Breivik-dekningen. Flere har også tatt opp samme sak i egne kommentarer og innlegg. Noen har tatt betydelig sterkere i enn meg, som for eksempel SV-politiker Snorre Valen:

«Det er å bare sette ord på hvor uutholdelig jeg synes det er å lese selvhøytidelige artikler i riksmediene om hvor viktig det er å dekke denne veldig alvorlige saken – når det vi får er «journalistikk» av den typen dere ser på bildet. Så pinlig og nedrig det er. For et sirkus dere lager av dette, dere pepperkake- og Grandiosaredaksjoner. Dere messer om Paradise Hotel og intervjuer Fjordland-talspersoner mens dere pakker dere inn i selvhøytidelig språk om «samfunnsoppdrag». For en frekkhet. (…) Kom ikke her og fortell oss at grunnen til at dere velter dere i nedverdigende tabloid-stunt om Breiviks forhold til ferdigmat har noe som helst med den fjerde statsmakts viktige oppgaver å gjøre»

For meg var det egentlig ikke omfanget av dekningen som var det primære. Mitt hovedpoeng var medienes lettvinte henvisning til samfunnsoppdraget som begrunnelse for nær sagt hva som helst. Den egentlig begrunnelsen for å gjøre Breivik til en celebritet (med motsatt fortegn) ligger et helt annet sted. Det gjennomskuer nok folk flest.

Noen er helt uenig med kritikken mot Breivik-dekningen. Greit nok det, her går det an å ha helt andre og fullt legitime perspektiver på medienes prioritering. Men blant dem som forsvarer mediedekningen til punkt og prikke – det vil stort sett si journalister og redaktører – legger vi merke til en underlig vegring for nyanser og presisjon i debatten. Noen har en sort-hvitt-tenking og en enten-eller-holdning som avslører at de egentlig ikke ønsker en meningsfull debatt. Typisk er argumentet «Vi kan jo ikke tie Breivik i hjel». Det er vel ingen – eller ihvertfall svært få – som mener det? På Twitter har flere kalt dette for et stråmannsargument, og de har helt rett.

Et eksempel er et innlegg i Aftenposten fra Anki Gerhardsen, et innlegg inneholder et kraftig angrep på undertegnede. Innlegget starter slik: «Å tie i hjel er ikke noe man skal drive med i et demokrati». Nei. Men hvem har sagt eller ment noe slikt? Jeg har ikke brukt tid på å svare på innlegget fra Anki Gerhardsen, dels fordi det er så personrettet og dels fordi det er så usaklig og lite presist.

Det er for øvrig flere enn Anki Gerhardsen som har en nyanseskala med kun to posisjoner: Alt eller ingenting. Hvis man ikke synes at absolutt alt ved Anders Behring Breivik interessant, så betyr det at «vi tier ham ihjel». Noen mellomposisjon finnes ikke. Hør for eksempel på Dagblad-redaktør John Arne Markussens forklaring: «Dette er en sak av stor betydning, og den er også viet oppmerksomhet i utlandet. Det er grunnen til at vi også dekker den. Det skulle tatt seg ut om vi lot være». To mulige posisjoner: Alt eller ingenting.

Selv har jeg – i motsetning til mange redaktører – alltid hatt en stor tro på redigering. Da tenker jeg på det kloke, samfunnsbevisste og profesjonelle skjønnet, dømmekraften om hva som er viktig og hva som er tøv.

(Og please, da har jeg altså ikke sagt at Breivik-saken er uviktig.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s