Uncategorized

Er journalistutdanning fortsatt relevant?

hauststormen

Faksimile fra Hauststormen.no

Jeg var innom «Hauststormen» i går, den  store konferansen for journalister fra
vestlandsfylkene. Dette er blitt et imponerende arrangement, med nærmere 200 deltakere og en lang rekke aktuelle tema på programmet.

Selv var jeg med i en debatt om journalistutdanning. I panelet deltok en lærer og en student fra journalistutdanningene i Bergen og Volda, samt sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergen Tidende. Spørsmålet var om journalistutdanningen har mistet sin relevans?

Jeg forsøkte å fremheve den utviklingen som faktisk har skjedd i journalistutdanningen de senere år, som svar på de store endringene som bransjen gjennomgår. Journalistikk på digitale og mobile plattformer er selvsagt ingen fremmed verden for journalistutdanningen, det har vi holdt på med en god stund nå. Vi har nær kontakt med profesjonelle redaksjoner, og ikke minst gjennom praksissamarbeid får vi tilbakemeldinger på om studentene har de kvalifikasjonene som bedriftene forventer.

Det er forståelig at noen mener det er mindre behov for journalistutdanning i dag enn tidligere. Den raske og enkle klipp-og-lim-journalistikken er i sterk vekst, og man trenger jo egentlig ikke utdanning for å drive med slikt. Når «god journalistikk» handler om å produsere mest mulig innhold med minst mulig ressursbruk, så kan man jo på en måte si at journalistutdanning er blitt blitt irrelevant.

På den annen side er det synd hvis den utviklingen som har skjedd de siste 50 år med en stadig sterkere profesjonalisering av journaliststanden, nå har passert toppen og er på retur. Fagkunnskap og kompetanse har vært en sentral del av denne profesjonaliseringen. Selv om det alltid har vært enkelte i bransjen som synes utdanning stort sett er noe tøv, så tviler jeg på at journalister og redaktører flest seg seg tjent med å se bort fra at journalistikk er og bør fortsatt være et fag med sin egen kunnskapsbase og sine egne kompetansekrav.

Heldigvis var det ingen verken i panelet eller i salen som gjentok den temmelig grunnløse kritikken som ble publisert i Aftenposten tidligere i høst, der det ble hevdet at journalistutdanningene ikke bryr seg om endringene i mediebransjen, men bare sitter stille og later som ingenting.

Studentene i panelet på Hauststormen la begge vekt på at nær kontakt med bransjen er helt avgjørende for kvaliteten på journalistutdanningen. Den må være praksisrettet, og samtidig fremheve samfunnsoppdraget og presseetikken. Her kan du lese Journalistens referat fra debatten. Og her er en sak på Hauststormens egen hjemmeside.

 

Reklamer

Kategorier:Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s