Uncategorized

Doktordisputas om lokalaviser

Dialog med leserne er blitt et mantra for lokalavisene. Leserne blir oppfordret til å bli nærmest en del av redaksjonen. Men hvis avisen mener alvor med denne dialogen, så blir samtidig journalistikkens profesjonsgrenser utfordret. Redaksjonen kan komme til å gi fra seg retten til det profesjonelle skjønn. Derfor blir også denne dialogen gjerne litt halvhjertet.

Dette var et av temaene da Bengt Engan ved journalistutdanningen i Bodø forsvarte sin doktoravhandling denne uka. Jeg hadde gleden av å være opponent under disputasen, sammen med professor Gunnar Nygren fra Södertörns Högskola. Engan forsvarte sin avhandling godt, og sørget for at vi fikk en interessant samtale om lokalavisenes rolle i en ny mediesituasjon.

Pressens samfunnsoppdrag er utgangspunktet for Engans avhandling. For de journalistiske mediene er det viktig å peke på at de spiller en avgjørende demokratisk rolle gjennom informativ, kritisk og avslørende journalistikk. Men i sin analyse av lokalavisene fremhever Engan også det han kaller «det andre samfunnsoppdraget». Dette handler om en redaksjonell profil der man ønsker å fremme lokalt samhold, optimisme og patriotisme. Denne siden av lokalavisens rolle kan ifølge Engan være «verdifull og nødvendig for å opprettholde identitet og tilhørighet i et lokalsamfunn, og dermed skape noe så grunnleggende viktig som sosial integrasjon, forutsigbarhet og stabilitet».

På den annen side vil jo en lokalavis som utelukkende ivaretar dette «andre samfunnsoppdraget» fort bli et tannløst, ukritisk og PR-lignende organ for lokalsamfunnets aktører.

engan-bengt-foto-jan-erik-andreassen

Doktorand Bengt Engan. Foto: Jan Erik Andreassen

«Bindeledd og grensesnitt» er avhandlingens hovedtittel. Begrepet «grensesnitt» må her forstås som at lokalavisa er et møtepunkt og en oversetter mellom ulike grupperinger og kontekster i lokalsamfunnet. Avhandlingens overordnede problemstillingen lyder slik: «I hvilken grad og på hvilken måte ivaretar lokale journalistiske medier sitt samfunnsoppdrag i ei tid med nye rammevilkår?»  En litt grundigere omtale av avhandlingen finner du her. 

Journalistutdanningen i Bodø – som nå er en del av Fakultet for samfunnsvitenskap ved
Nord universitet – har markert seg som en viktig bidragsyter til forskning om lokalaviser. Tidligere har Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø, som begge er Engans kolleger i Bodø, publisert viktig forskning på dette feltet.

 

Kategorier:Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s