Presseetikk

En god dag for selvdømmeordningen

Fem medier ble i dag felt i Pressens Faglige Utvalg for sin håndtering av den såkalte Lommedal-saken. Ytterligere to medier fikk kritikk. Dette skjedde etter at generalsekretæren i Norsk Presseforbund hadde brukt sin initiativrett og klaget i alt ni medier inn for PFU.

Lommedal-saken (noen kaller den Angelica-saken, andre kaller den Valdres-saken) er en tragisk sak som startet nyttårshelgen for vel et år siden. En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres. Jenta led av spisevegring, og døde etter alt å dømme av avmagring. Saken vakte stor oppsikt, og mediene stilte naturlig nok spørsmålet: Hvordan kan slikt skje i vårt samfunn? Mediene som i dag ble felt i PFU gikk langt i å forklare tragedien ved å fortelle at jenta hadde utviklet spisevegring som følge av mobbing på skolen. En gruppe barn på en liten navngitt barneskole i Lommedalen i Bærum kom spesielt i søkelyset, og ble indirekte gitt et medansvar for tragedien.

Fra en side sett er dette en dårlig dag for norsk presse. Det blir slått fast at flere sentrale medier, blant dem NRK, TV 2 og NTB, i denne saken har utvist dårlig presseetisk skjønn. Redaksjoner som liker å fremstå som profesjonelle, har både vist manglende evne til kildekritikk; de har ukritisk gjengitt tvilsomme påstander fra andre medier, og kanskje verst av alt: De går langt i å beskylde barn på en navngitt liten skole for å være mobbere, uten tilstrekkelig grunnlag.

Men samtidig er dette en god dag for det norske presseetiske systemet og for selvdømmeordningen. Saken viser at systemet fungerer. Det er pressen selv, representert ved generalsekretæren i Norsk Presseforbund, som har klaget egne medlemmer inn for klageutvalget. Og det er pressens eget selvdømmeorgan som feller flere av landets mest prominente nyhetsredaksjoner for brudd på god presseskikk. Å få en slik refs fra sine egne har utvilsomt større effekt enn ekstern kritikk.

Det skjer ikke hvert år at generalsekretæren i Norsk Presseforbund bruker sin initiativrett og klager medier inn for PFU. Men det forekommer. Vanligvis er det jo personer som rammes av negativ medieomtale som klager. Ifølge PFUs vedtekter kan generalsekretæren benytte sin initiativrett i saker som har stor prinsipiell interesse, eller når personene som saken gjelder trenger bistand til å fremme den. Ordningen med generalsekretærens initiativrett ble etablert i 1992. Den har særlig vært benyttet i tekstreklamesaker, mens også i store kriminalsaker og i saker som handler om barnevern. Aldri før har en klage etter initiativretten omfattet så mange medier som i dag.

Noen vil si at det må jo være relativt lett for generalsekretæren Presseforbundet å få medhold hos PFU. Generalsekretæren leder jo det sekretariatet som forberede sakene for PFU, og som skriver innstilling til PFU-uttalelse. Men det er til syvende og sist PFU som bestemmer. Og det har faktisk hendt at generalsekretæren ikke har fått medhold i Pressens Faglige Utvalg etter å ha benyttet seg av sin initiativrett.

Nyhetsmediene som i dag ble felt for brudd på god presseskikk er TV 2, NTB, Dagsavisen, Dagbladet og NRK. I tillegg retter PFU kritikk mot Aftenposten og Budstikka. Avisene Valdres og VG var også innklaget, men de klarte etter PFUs mening å dekke Lommedal-saken i samsvar med god presseskikk.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s