Hedrum-saken: Full skjæring

5.august 1999 ble en 12 år gammel jente funnet drept i Hedrum i Vestfold. Den vesle bygda Mørk ble i løpet av noen timer invadert av pressefolk. Naboer og pårørende satte opp et «Skammens telt», som det ble kalt, for å hindre at pressefolkene ble for nærgående mot de aller nærmeste pårørende. Kritikken mot mediene var voldsom. Pressehelikopter skulle ha hengt over familiens hus; pårørende og naboer følte seg forfulgt og overvåket; telefoner kom til alle døgnets tider; barn og ungdommer ble utnyttet i jakten på «godt stoff».

Denne rapporten bygger på en undersøkelse av påstandene og av kritikken mot pressen. Den er basert på om lag 70 muntlige kilder. Møtet mellom pressefolkene og de pårørende innebar full skjæring. Noe av kritikken ble overdimensjonert, og noe var var i høyeste grad berettiget.

Forfattere: Svein Brurås og Lars Arve Røssland.

Første utgave av rapporten fra år 2000 var svært etterspurt, og opplaget forsvant raskt. Derfor ble rapporten utgitt på nytt av Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen, i 2005 (Publikasjon nr 60).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s